blogdinamo

Despre FC Dinamo 1948 Bucuresti

FC Dinamo București

Dinamo Bucureşti este unul dintre cele mai importante cluburi de fotbal din România, care a câştigat numeroase titluri naţionale şi cupe ale României. Fostă echipă a Ministerului de Interne, istoria lui Dinamo a fost marcată de rivalitatea permanentă cu celălalt mare club bucureştean, Steaua, întâlnirile dintre cele două echipe fiind considerate de majoritatea microbiştilor ca fiind cele mai importante meciuri ale anului, de multe ori decisive pentru câştigarea campionatului.

A apărut direct în divizia A, în primăvara anului 1948. Unirea Tricolor Bucureşti fusese preluată de Ministerul Afacerilor Interne în ianuarie 1948, iar în luna mai a fuzionat cu o altă echipă din Divizia A, Ciocanul Bucureşti. Până la finalul acelui campionat, Cele două echipe din prima divizie s-au numit Dinamo A şi Dinamo B. A doua echipă a retrogradat la finalul stagiunii, iar peste un an, când a obţinut promovarea în Divizia A, a fost mutată la Cluj, apoi la Braşov, şi în cele din urmă a ajuns la Bacău, punând bazele echipei FCM Bacău de astăzi.

Denumirea de Dinamo a fost folosita pentru prima oara la 1 mai 1948. Dar, practic, Dinamo a debutat in campionatul 1947-1948 (ocupand la final locul 7).

Primul meci international La 14 iulie 1948, Dinamo a sustinut primul sau meci international, in compania lui Zidnice (Cehoslovacia): 4-1 pentru ros-albi.

Primul meci sub titulatura de Dinamo Bucuresti Ziua de 22 august 1948 va ramane o data de referinta pentru fotbalul dinamovist: debutul in focul primei divizii nationale a echipei numita Dinamo Bucuresti. „Deschizatori de drum” au fost, printre altii, Ozon, Lazarescu, Naciu… Primul antrenor: Coloman Braun-Bogdan. La finele editiei ’48-’49, Angelo Niculescu se retrage ca jucator si se dedica antrenoratului, cu mari izbanzi la Dinamo si la Nationala.

FC Dinamo Bucureşti

Dinamo Bucuresti.png

Informaţii generale
Nume complet Fotbal Club Dinamo Bucureşti
Poreclă Câinii Roşii, Spartanii
Data fondării 14 mai 1948
Culori Alb şi roşu
Stadion Stadionul Dinamo
(15.032 locuri)
Campionat Liga I
Preşedinte România Nicolae Badea
Antrenor România Ioan Andone
Site web www.fcdinamo.ro
Palmares
Naţional Campionatul României (18)
Cupa României (12)
Supercupa României (1)
Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul în curs vedeţi:
FC Dinamo Bucureşti în sezonul 2009-10

Anii ’50

În 1950, la Dinamo vin Nicolae Nicuşor Dumitru, Băcuţ I. Urmează ani de cristalizare, primele roade culegându-se în 1951: Dinamo ocupă locul secund, cu Alexandru Ene, Suru, Szoko, Călinoiu, C. Marinescu.

La 14 octombrie 1951 are loc inaugurarea cochetului stadion Dinamo[3], pe gazonul căruia alb-roşii aveau să obţină victorii de neuitat pentru suporterii lor. Primul meci: Dinamo – Locomotiva Timişoara 1-0. În 1952, dinamoviştii vor ocupa tot locul 2, ca şi în ’53, pentru ca, în ’54, să mai coboare o treaptă (locul 3). În acel an, Dinamo joacă (şi pierde) finala Cupei României: 0-2 cu Metalul Reşiţa. În 1954 apar Birtaşu, Blujdea, Băcuţ II, antrenor fiind Ştefan Dobay.

[modifică] Primul titlu de campioană

În 1955, alb-roşii primesc prima cunună de campioni. Dinamo – cu Angelo Niculescu antrenor – impresionează, în special atacul Ene I, Neaga, Suru. De asemenea apărarea, cu jucători precum Băcuţ I, Băcuţ II, Szoko, Călinoiu, este cea mai bună din campionat (doar 19 goluri primite)[4].

În toamna lui 1956, echipa debutează în Cupa Campionilor Europeni (înfiinţată cu doar un an în urmă), premieră şi pentru fotbalul românesc: la 26 august 1956, în faţa a 32.000 de spectatori, Dinamo – Galatasaray 8-0. Apoi, la Istanbul, 1-2 şi Dinamo obţine prima calificare. Noutăţile echipei au fost Utu, cei doi Anghel – Florian şi Vasile. Au mai apărut atunci Popa, Nunweiller III, R. Lazăr. În acel an 1956, Dinamo a pierdut titlul naţional şi avea să intre într-un con de umbră până în 1959, când ajunge la un punct de campioni. În schimb, cucereşte Cupa României: Dinamo – Minerul Baia Mare 4-0. Noutăţi: Varga, Szakacs, Feodot, Bükössy, Cosma. Sezoanele următoare n-au fost însă pe măsură.

În 1961 dinamoviştii obţin locul 2 şi cu contribuţia noilor veniţi, Nunweiller IV, Panait, Ivan, Stoenescu, Ene II, Ţîrcovnicu, Eftimie, Sasu, Selymes, David (antrenori Traian Ionescu şi Nicuşor).

[modifică] Anii ’60

Al doilea titlu vine in 1962, când în lot mai apar Datcu, Ştefan, Unguroiu (antrenori Nicuşor si Nedelescu). În 1963 Dinamo câştigă al treilea său titlu. Au venit: Pârcălab, Ghergheli (Tr. Ionescu-Nicuşor, cuplul de antrenori). Dinamo câştigă şi Cupa: 5-3 cu Steaua (noutăţi: Radu Nunweiller, O. Popescu). Dinamo a jucat în Cupa Campionilor contra celebrului Real Madrid (1-3 la Bucureşti), cu Di Stefano şi Gento in teren. Meciul de la Bucureşti a avut loc pe stadionul 23 August şi a stabilit un record de asistenţă pentru această arenă: 100.000 de spectatori[5]. La Dinamo au mai venit P. Emil, Frăţilă, Haidu.

În toamna lui 1964, în CCE, Dinamo mai întâlneşte o echipă celebră: Internazionale (cu Facchetti, Picchi, Jair, Mazzolla, Corso, Suarez), pierzând 0-6 şi 0-1. În 1965, alt titlu şi alţi jucători noi în lot: Mircea Lucescu şi Grozea. In C1 Dinamo a jucat din nou cu Inter, de data aceasta reuşind să învingă cu 2-1 (dar pierzând la Milano, cu 0-2).

În al 20-lea an de existenţă a clubului (19481968), fotbaliştii de la Dinamo cuceresc Cupa (3-1 cu Rapid), cu Cornel Dinu, Naghi si Dumitrache in teren, Bazil Marian pe banca tehnică, aduşi in 1966. Tot atunci au mai venit Nuţu, Daniel Ene, Vl. Marica. În premieră, la 13 noiembrie 1968, in Cupa Cupelor, Dinamo intalneste un „team” englez: West Bromwich Albion (1-1 si 0-4), partide în care au jucat şi Boc şi Salceanu.

În 1969, „argint” în campionat şi în Cupă. 1969 a fost anul calificării României la Mondialul mexican ’70, cu o importantă contribuţie dinamovistă: Dinu, Boc, Deleanu, Ghergheli, Nunweiller VI, Dumitrache, Lucescu.

[modifică] Anii ’70

În 1970, Dinamo a terminat pe locul 5. Lotul i-a primit şi pe Cheran, Both, Al. Moldovan, Dobrău, G. Sandu (antrenori Nicuşor si St. Stanculescu). În toamna acelui an, Dinamo elimină pe Panathinaikos (5-0 si 0-1), în Cupa Oraşelor Târguri, pentru ca apoi să cedeze în faţa lui FC Liverpool (cu un 1-1 acasă).

Au venit la alb-roşii Mustăţea şi Doru Popescu. Al şaselea titlu este câştigat în 1971, dar Dinamo pierde Cupa: 2-3 cu Steaua. Noutăţi: Andrei, M. Constantinescu, P. Nicolae, Moţ. În CCE, Dinamo reuşeşte să elimine pe Spartak Trnava, echipa lui Dobias, Kuna si Adamec. Un nou jucător: Florian Dumitrescu. A urmat „dubla” cu Feyenoord-ul lui Israel si Van Hanegem: 0-3 si 0-2.

După o evoluţie mai puţin apreciată în 1972, Dinamo revine în vârful ierarhiei în anul următor, cu Nelu Nunweiller şi Gheorghe Timar antrenori. Noutăţi în teren: Eftimescu, Batacliu, Custov, Lucuţă, Vrînceanu, Dudu Georgescu. În CCE, Dinamo trece de nord-irlandezii de la Crusaders Belfast (1-0, 11-0 !), dar este eliminată de Atletico Madrid (0-2 şi 2-2), echipa lui Capon, Irureta, Heredia si Ay ala. La Dinamo, noutatea s-a numit Sătmăreanu II.

În anul următor, Dinamo joacă în Cupa UEFA şi, după eliminarea turcilor de la Boluspor, ratează un succes de prestigiu în faţa lui FC Köln, 1-1 şi 2-3. Jucător nou: T. Zamfir. Al 6-lea titlu: în 1971. Un nou jucător: Florian Dumitrescu. Al 7-lea titlu a venit doi ani mai târziu, în 1973, dupa un meci dubios, cu CFR Cluj, pe care a invins-o exact la diferenta de goluri de care a avea nevoie pentru a depăşi Universitatea Craiova la golaveraj[6]. Acest meci sus-amintit era un meci restanţă, care s-a desfăşurat după încheierea campionatului, când se ştiau toate rezultatele. Al 8-lea titlu datează din 1975, anul când Dudu Georgescu câştigă Gheata de aur cu 32 de goluri.

În 1976 în Cupa UEFA Dinamo joacă împotriva „monstrului sacru” – AC Milan – cu Fabio Capello şi Collovatti în teren: 0-0 şi 1-2. 19761977 este sezonul care aduce al 9-lea titlu şi încă o Gheată de aur pentru Dudu Georgescu (47 goluri)[7]. În toamna lui 1977 în CCE, Dinamo câştigă un meci foarte disputat cu Atletico Madrid 2-1, dar pierde la Madrid, 2-0.

În 1979, runda a doua în Cupa UEFA (după ce eliminase Alki Larnaca din Cipru) Dinamo este eliminată (cu ajutorul arbitrajului) de Eintracht Frankfurt, echipa lui Pezzey, Grabowsky şi Holzenbein (2-0 şi 0-3 în prelungiri)[8].

[modifică] Anii de glorie: ’80

Anii ’81-’82 Cupa UEFA – sezonul acesta a adus multe victorii pentru Dinamo. Roş-albii au întâlnit Levski Spartak Sofia, echipa lui Sirakov şi Iskrenov (3-0 şi 1-2). În a doua rundă, o dublă terifiantă: Dinamo – Internazionale (cu Bergodi, Bagni, Prohaska, Altobelli, Baresi, Oriali, Marini şi Becallossi). La Milano, 1-1 (marcatori: Pasinato şi Custov) iar la Bucureşti, 3-2 pentru „câini”, în minutele de prelungire![9]. Dinamo e eliminată de echipa suedeză IFK Göteborg, care a şi câştigat trofeul în final.

Al 10-lea titlu naţional va fi obţinut în 1982, când Dinamo cucereşte şi Cupa după o victorie cu 3-2 contra lui FC Baia Mare. După 5 ani de absenţă, Dinamo reintră în CCE, întâlnind (şi eliminând) Valerenga Oslo. În următoarea fază, Dinamo avea să se confrunte cu o echipă puternică: echipa lui Vizek şi Nehoda, Dukla Praga. Au câştigat acasă, cu 2-0, obţinând calificarea la Praga: 1-2. Dinamo este eliminată de Aston Villa, clubul lui Bremmer, Cowans, Withe, Shaw şi Morley. Al 11-lea titlu vine un an mai târziu, în 1983. Anii 1983-1984: sezonul începe cu retragerea lui Cornel Dinu, câştigator a 6 titluri de campion şi 2 Cupe ale României, cu 454 meciuri în prima ligă şi 75 în echipa naţională. În acelaşi an Dinamo câştigă şi al 12-lea titlu.

În toamna 1983-84 a făcut un pas mare în arena internaţională. Campania „Cupa Campionilor Europeni” a început cu o echipă finlandeză, Kuusysi Lahti (1-0 şi 3-0). În faza următoare Dinamo întâlneşte campioana Europei, Hamburger SV – echipa lui Stein, Kalz şi Magath. La Bucureşti, Augustin, Mulţescu şi Orac înscriu pentru 3-0[10][11]. Returul a fost terifiant 3-2 (goluri Ţălnar şi Mulţescu). Pentru a accede în semifinalele CCE, Dinamo are de învins o altă echipă de top: Dinamo Minsk, cu Aleinikov, Zigmanatovici şi Gurinovici. În tur 1-1 (Rednic egalând în minutul ’87!), urmând o victorie cu 1-0 la Bucureşti (gol Augustin). Dinamo este prima echipa din România care a jucat semifinala CCE[12], unde a întâlnit cea mai bună echipă în acel sezon Liverpool FC. Dinamo pierzând 1-0 pe Anfield şi 2-1 în Bucureşti, în cele din urmă în acel an Liverpool câştigând trofeul.

În prima manşă a CCE, în toamna 1984, Dinamo întâlnea Omonia Nicosia: 4-1 şi 1-2. Următorul meci împotriva lui Girondins Bordeaux (echipa lui Jean Tigana, Alain Giresse, Lacombe şi Battiston), Dinamo a fost, din păcate, eliminată după 0-1 şi 1-1.

În 1986 Dinamo a câştigat Cupa României împotriva Stelei (1-0). După o pauză de 18 ani, Dinamo joacă din nou în Cupa Cupelor, în toamna lui `86. Sezonul 1986-1987 a adus Gheata de Aur pentru Cămătaru (44 goluri).

În 1988 finala Cupei României a fost una specială. După ce jucătorii de la Steaua au părăsit terenul la scorul de 1-1, Dinamo a câştigat trofeul, dar mai târziu FRF (fiind presată şi obligată de Partidul Comunist) a adjudecat meciul 2-1 pentru Steaua. Dar după Revoluţia din ’89, Steaua a returnat trofeul lui Dinamo, care a refuzat să îl mai primească.

În Cupa UEFA 1988-1989, Dinamo a eliminat din nou echipa finlandeză Lahti cu 3-0. Următoarea victimă au fost scoţienii de la Dundee United: 1-0 şi 1-1. Apoi au ratat calificarea în semifinale după ce au pierdut din cauza golului primit pe teren propriu, 0-0 şi 1-1 în dubla cu Sampdoria Genova.

[modifică] Anii ’90

Cupa UEFA, sezonul 1989-1990 aduce noi succese. Dinamo întâlneşte o echipă din Albania, Dinamo Tirana 0-1 şi 2-0. Următorii sunt campionii Greciei, Panathinaikos 2-0 şi 6-1. În sferturile de finală au întâlnit pe Partizan Belgrad (cu Mijatovici pe teren) eliminându-i cu 2-1 şi 2-0. După 6 ani de pauză, Dinamo joacă o nouă semifinală europeană, de data aceasta contra lui Anderlecht Bruxelles, pierzând ambele manşe cu 1-0.

În vara anului 1990, Dinamo – cu Mircea Lucescu ca antrenor – câştigă un nou campionat, al 13-lea. Şi Cupa României, împotriva Stelei, cu un scor surprinzător: 6-4. Noul sezon CCE începe cu eliminarea echipei irlandeze St Patrick’s Athletic Dublin (4-0 şi 1-1). Dinamo este eliminată în faza a doua de FC Porto.

În Cupa UEFA 1991-1992 Dinamo întâlneşte Sporting Lisabona lui Luís Figo, calificându-se după 0-1 şi 2-0. În următoarea fază Dinamo este eliminată de Genoa 1893: 1-3 şi 2-2.

În 1992, al 14-lea titlu a fost adăugat la recordurile lui Dinamo. A fost un sezon remarcabil, cu 34 de meciuri şi nicio înfrângere.

[modifică] Anii 2000-2010

Noul mileniu începe perfect pentru Dinamo, care reuşeşte eventul în 2000. De altfel, între 2000 şi 2005, Cupa României devine Cupa Dinamo, trofeul poposind de cinci ori din şase ocazii în vitrina alb-roşilor.

Liga Campionilor rămâne însă visul neîmplinit pentru Dinamo. După titlul cucerit în 2004, Dinamo are ghinion în preliminariile Ligii, unde întâlneşte pe Manchester United. Deşi a condus în prima manşă, disputată la Bucureşti pe Stadionul Naţional umplut la maxim, Dinamo a părăsit terenul învinsă cu 2-1[13]. Returul a adus o înfrângere şi mai drastică pentru bucureşteni, 0-3.

Un an mai târziu, în 2005, Dinamo întâlneşte în Cupa UEFA o altă echipă engleză, Everton pe care o spulberă la Bucureşti cu 5-1[14], şi pierzând cu 0-1 la Liverpool. Succesul aduce calificarea în premieră a echipei în grupele Cupei UEFA. În această fază, Dinamo realizează un egal, 0-0, cu Heerenveen (echipa lui Klaas Jan Huntelaar), reuşeşte să învingă deţinătoarea trofeului, ŢSKA Moscova cu 1-0, dar pierde în minutul 93 la Sofia cu Levski. Pentru a ajunge în primăvara europeană avea nevoie de o remiză cu Olympique de Marseille. Pe Stade Vélodrome, dinamoviştii au pierdut cu 2-1 în faţa francezilor, deşi înscriseseră golul de 2-2 prin Octavian Chihaia, dar arbitrul nu a validat golul pentru că a fost înscris la o secundă după expirarea celor patru minute de prelungiri[15].

În toamna lui 2006 noul antrenor Mircea Rednic preia echipa şi face nişte schimbări inspirate, câştigă 13 meciuri consecutive în campionat, printre care cele cu marile rivale (1-0 cu Steaua şi 3-1 cu Rapid), iar în retur îşi continuă marşul triumfal, reuşind să învingă şi în deplasare rivalele Steaua – cu 4-2 şi Rapid – cu 4-1. În sezonul 2006-2007 al Cupei UEFA, Dinamo ajunge pentru a doua oară consecutiv în grupe, unde învinge pe Beşiktaş Istanbul cu 2-1, pe Bayer Leverkusen cu 2-1, remizează 1-1 cu FC Bruges şi pierde cu 3-1 în faţa lui Tottenham Hotspur, într-un meci în care alb-roşii erau deja calificaţi în şaisprezecimile de finală (şi în primăvara europeană, după 17 ani). În această fază a competiţiei, Dinamo a întâlnit pe Benfica Lisabona, care i-a eliminat pe români după 1-0 la Lisabona şi 2-1 la Bucureşti.

Dinamo a câştigat cel de-al 18-lea titlu de campioană a României, în sezonul 2006-2007, după ce a terminat pe locul 1 la 6 puncte de marea rivală Steaua[16]. Campioana României se putea califica direct în grupele Ligii Campionilor în sezonul 2007-2008 dacă Manchester United sau Chelsea Londra ar fi câştigat această competiţie în sezonul 2006-2007, însă AC Milan s-a încununat campioana Europei, iar dinamoviştii trebuiau să se mulţumească doar cu turul III preliminar, ultimul înainte de grupe[17]. Aici, Dinamo a întâlnit ocupanta locului 3 în Italia în sezonul 2006-2007, Lazio Roma. După 1-1 la Roma, returul s-a jucat pe Stadionul Naţional „Lia Manoliu”, iar Dinamo a pierdut cu 1-3, după ce a condus cu 1-0 la pauză[18].

Au urmat pentru Dinamo trei sezoane modeste, atât pe plan intern, cât şi în cupele europene, unde a fost eliminată încă din primul tur al Cupei UEFA de Elfsborg, în sezonul 2007-2008 şi de NEC Nijmegen în sezonul 2008-2009.[19]. Abia în sezonul 2009-2010, alb-roşii au revenit în grupele celei de-a doua competiţii europene, redenumită între timp Europa League. În turul preliminar, Dinamo a înfrunta echipa cehă Slovan Liberec. Prima manşă a fost un coşmar pentru câinii roşii, care au pierdut cu 0-2 după un meci întrerupt în minutul 88, deoarece fanii dinamovişti au rupt gardurile de protecţie şi au intrat pe teren[20]. În urma incidentelor, Dinamo a fost penalizată cu meci pierdut la masa verde (0-3), amendă de 50.000 de euro şi trei jocuri pe teren propriu cu porţile închise[21]. În returul de la Liberec, Dinamo a făcut un meci istoric, reuşind să câştige cu 3-0 în primele 90 de minute, după care a învins cu 9-8 la loviturile de departajare, fiind prima echipă din istoria cupelor europene care reuşeşte să se califice în deplasare după un meci pierdut acasă la masa verde[22]. Participarea în grupe nu a fost răsunătoare pentru Dinamo care a obţinut doar două victorii, ambele cu Sturm Graz, fiind învinsă de celelalte două adversare, Galatasaray Istanbul şi Panathinaikos Atena.

[modifică] Stadion

Pentru detalii, vezi: Stadionul Dinamo.
Stadionul Dinamo

Dinamo îşi dispută meciurile de pe teren propriu pe Stadionul Dinamo, arenă aflată pe Şoseaua Ştefan cel Mare, în centrul oraşului Bucureşti. Stadionul a fost inaugurat în anul 1951, primul meci susţinut aici de Dinamo fiind împotriva echipei Locomotiva Timişoara. Arena aparţine de Ministerul de Interne şi face parte din Complexul Sportiv Dinamo, care mai include au stadion de fotbal cu o capacitate de 2.000 de locuri, numit Stadionul Florea Dumitrache, un teren sintetic de antrenament, dar şi un velodrom şi un bazin de înot. Galeria dinamovistă este cantonată la peluza dinspre nord a arenei, denumită Peluza Cătălin Hâldan, după numele unui fost jucător al clubului, decedat pe terenul de fotbal la vârsta de 24 de ani. O serie de meciuri din cupele europene au fost jucate de Dinamo pe Stadionul Naţional, a cărui capacitate era de aproape patru ori mai mare decât cea a propriei arene.

[modifică] Suporteri

Dinamo este a doua echipă ca număr de suporteri din România, după Steaua, 16,3% dintre microbiştii români fiind susţinători dinamovişti[23]. Primele grupuri organizate ale fanilor dinamovişti au apărut în 1995, în peluza nord a stadionului, luând denumiri precum Dracula sau Rams Pantelimon. La 1 august 1996, a fost înfiinţată gruparea intitulată Nuova Guardia care a împrumutat de la galeriile italiene coregrafiile şi showul din tribune[24]. În timp, o parte dintre susţinătorii echipei s-au mutat de la peluza nord (devenită Peluza Cătălin Hâldan), şi îşi susţin favoriţii de la peluza sud.

Suporteri la Dinamo-Manchester United

Cea mai mare rivală a lui Dinamo este Steaua Bucureşti. Meciul direct, intitulat Eternul Derbi a fost principalul punct de atracţie al campionatului României începând din anii 1950, cele două devenind echipele cele mai titrate din România. Suporterii celor două formaţii au avut de-a lungul timpului numeroase ciocniri violente, în interiorul stadionului, dar şi în afara acestuia. Unul dintre momentele culminante ale acestui confict a avut loc la data de 10 mai 1997, când suporterii dinamovişti au incendiat o peluză a stadionului Ghencea, eveniment pe care ultraşii alb-roşii îl sărbătoresc în fiecare an[25].

[modifică] Palmares

All-time: 1816 meciuri – 1013 victorii – 389 egaluri – 413 înfrângeri, 3572 goluri marcate – 1941 goluri primite, 2706 puncte (locul 2).

Campioană a României (de 18 ori): 1955, 1962, 1963, 1964, 1965, 1971, 1973, 1975, 1977, 1982, 1983, 1984, 1990, 1992, 2000, 2002, 2004, 2007.

Câştigătoare a Cupei României (de 12 ori): 1959, 1964, 1968, 1982, 1984, 1986, 1990, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005.

Câştigătoare a Super Cupei României (o dată): 2005

[modifică] Rezultate în cupele europene

[ascunde]CCE – sfertfinalistă (1983), semifinalistă (1984)
Sezonul Faza Scor Adversar
1956-1957 Turul 1 3-1, 1-2 Galatasaray Istanbul
Turul 2 3-2, 1-8 ŢDNA Sofia
1962-1963 Turul 1 1-1, 0-3 Galatasaray Istanbul
1963-1964 Turul 1 2-0, 1-0 Motor Jena
Turul 2 1-3, 3-5 Real Madrid
1964-1965 Turul 1 2-0, 5-0 Sliema Wanderers
Turul 2 0-6, 0-1 Internazionale Milano
1965-1966 Turul 1 4-0, 3-2 Odense BK
Turul 2 2-1, 0-2 Internazionale Milano
1971-1972 Turul 1 0-0, 2-2 Spartak Trnava
Turul 2 0-3, 0-2 Feyenoord Rotterdam
1973-1974 Turul 1 11-0, 1-0 Crusaders FC
Turul 2 0-2, 2-2 Atletico Madrid
1975-1976 Turul 1 1-0, 1-4 Real Madrid
1977-1978 Turul 1 0-2, 2-2 Atletico Madrid
1982-1983 Turul 1 3-1, 1-2 Valerenga
Turul 2 2-0, 1-2 Dukla Praga
Sferturi de finală 0-2, 2-4 Aston Villa
1983-1984 Turul 1 3-0, 1-0 Kuusysi Lahti
Turul 2 3-0, 2-3 SV Hamburg
Sferturi de finală 1-0, 1-1 Dinamo Minsk
Semifinale 1-2, 0-1 FC Liverpool
1984-1985 Turul 1 4-1, 1-2 Omonia Nicosia
Turul 2 1-1, 0-1 Girondins Bordeaux
1990-1991 Turul 1 1-1, 5-1 Saint Patrick’s
Turul 2 1-1, 0-4 FC Porto
[ascunde]Liga Campionilor
Sezonul Faza Scor Adversar
1992-1993 Turul 1 0-1, 2-0 Kuusysi Lahti
Turul 2 0-0, 0-2 Olympique Marseille
2000-2001 Turul 2 preliminar 2-3, 1-3 Polonia Varşovia
2002-2003 Turul 2 preliminar 0-1, 1-3 Club Bruges
2004-2005 Turul 2 preliminar 1-0, 1-0 MSK Zilina
Turul 3 preliminar 1-2, 0-3 Manchester United
2007-2008 Turul 3 preliminar 1-1, 1-3 Lazio Roma
[ascunde]Cupa Cupelor – sfertfinalistă (1989), semifinalistă (1990)
Sezonul Faza Scor Adversar
1968-1969 Turul 1 Vasas Gyor (retrasă)
Turul 2 1-1, 0-4 West Bromwich Albion
1986-1987 Turul 1 1-2, 0-1 17 Nentori Tirana
1987-1988 Turul 1 0-2, 0-1 FC Malines
1988-1989 Turul 1 3-0, 3-0 Kuusysi Lahti
Turul 2 1-1, 1-0 Dundee United
Sferturi de finală 1-1, 0-0 Sampdoria Genova
1989-1990 Turul 1 0-1, 2-0 Dinamo Tirana
Turul 2 2-0, 6-1 Panathinaikos Atena
Sferturi de finală 2-1, 2-0 Partizan Belgrad
Semifinale 0-1, 0-2 Anderlecht Bruxelles
[ascunde]Cupa UEFA – sfertfinalistă (1982)
Sezonul Faza Scor Adversar
1970-1971 Turul 1 5-0, 0-1 PAOK Salonic
Turul 2 1-0, 0-3 FC Liverpool
1974-1975 Turul 1 3-0, 1-0 Boluspor
Turul 2 1-1, 2-3 FC Koln
1976-1977 Turul 1 0-0, 1-2 AC Milan
1979-1980 Turul 1 3-0, 9-0 AEK Larnaca
Turul 2 2-0, 0-3 Eintracht Frankfurt
1981-1982 Turul 1 3-0, 1-2 Levski Sofia
Turul 2 3-2, 1-1 Internazionale Milano
Sferturi de finală 0-1, 1-3 IFK Göteborg
1985-1986 Turul 1 2-1, 0-1 Vardar Skopje
1993-1994 Turul 1 3-2, 1-3 Cagliari Calcio
1994-1995 Turul 1 3-3, 1-2 Trabzonspor
1995-1996 Turul 1 0-1, 1-1 Levski Sofia
1996-1997 Turul 1 0-2, 1-2 Knattspyrnufelag Reykjavik
1999-2000 Tur preliminar 7-0, 6-2 Mondercange
Turul I 1-0, 0-2 Benfica Lisabona
2003-2004 Tur preliminar 5-2, 1-1 Metalurgs Liepājas
Turul I 2-0, 3-2 Şahtior Doneţk
Turul II 0-4, 3-1 Spartak Moscova
2004-2005 Turul I preliminar 0-0, 1-3 Partizan Belgrad
2005-2006 Turul II preliminar 3-1, 1-2 Omonia Nicosia
Turul 1 5-1, 0-1 Everton
Grupe 0-0 Heerenveen
Grupe 0-1 Levski Sofia
Grupe 1-0 ŢSKA Moscova
Grupe 1-2 Olympique Marseille
2006-2007 Turul I preliminar 4-0, 5-1 Hibernians Paola
Turul II preliminar 1-0, 1-1 Beitar Ierusalim
Turul 1 4-3, 4-1 Skoda Xanthi
Grupe 2-1 Beşiktaş Istanbul
Grupe 1-1 FC Bruges
Grupe 2-1 Bayer Leverkusen
Grupe 1-3 Tottenham Hotspur
Şaisprezecimi de finală 0-1, 1-2 Benfica Lisabona
2007-2008 Turul 1 1-2, 1-0 Elfsborg
2008-2009 Turul 1 0-1, 0-0 NEC Nijmegen
[ascunde]Liga Europa
Sezonul Faza Scor Adversar
2009-2010 Baraj 0-3 (masa verde), 3-0 (9-8 pen.) Slovan Liberec
Grupe 1-0, 2-1 Sturm Graz
Grupe 0-1, 0-3 Panathinaikos Atena
Grupe 1-4, 0-3 Galatasaray Istanbul

[modifică] Recorduri în Liga I

[modifică] Traiectoria competiţională

[modifică] Jucători

[modifică] Lotul de jucători în sezonul 2010-2011

Listă actualizată la data de 17 iunie 2010

Nr. Poziţie Jucător
2 Côte d'Ivoire F Zie Diabate
3 România F Cristian Pulhac
4 România F Cosmin Moți
5 Côte d'Ivoire M Djakaridja Koné
6 România F Laurențiu Rus
7 România M Ianis Zicu
9 România A Marius Niculae Căpitan
10 România M Marius Alexe
12 România P Emilian Dolha Accidentat
17 România A Andrei Cristea
18 România F Lucian Goian Accidentat
20 România M Adrian Cristea
21 România F Dragoș Grigore
22 România M Gabriel Torje
25 România F Adrian Scarlatache
Nr. Poziţie Jucător
26 România M Andrei Mărgăritescu
29 Senegal M Ousmane N’Doye
34 România P George Curcă
99 România A Claudiu Niculescu
România P Cristian Bălgrădean
Brazilia F Helder Ferreira
România F Sergiu Homei
Macedonia F Blaze Todorovski
Argentina F Juan Pablo Garat
România M Hristu Chiacu
România M Cătălin Munteanu
România M Cosmin Năstăsie
România A Liviu Ganea
România A Georgian Păun
Argentina A Osvaldo Miranda

[modifică] Performanţe individuale obţinute de jucători dinamovişti

Jucători dinamovişti care au obţinut titlul de golgheter: Titus Ozon (1952 – 17 goluri, 1953 – 13 goluri); Alexandru Ene I (1954 – 20 de goluri); Constantin Frăţilă (1964 – 19 goluri); Florea Dumitrache (1969 – 22 de goluri, 1971 – 15 goluri); Dudu Georgescu (1975 – 33 de goluri; 1976 – 31 de goluri; 1977 – 47 de goluri, 1978 – 27 de goluri); Rodion Cămătaru (1987 – 44 de goluri); Dorin Mateuţ (1989 – 43 de goluri); Gábor Gerstenmájer (1992 – 18 goluri); Marius Niculae (2001 – 20 de goluri); Ionel Dănciulescu (2004 – 21 de goluri); Claudiu Niculescu (2005 – 21 de goluri, 2007 – 18 goluri).

Laureaţi ai trofeului „Gheata de Aur”: Dudu Georgescu (1974-1975, 1976-1977), Rodion Cămătaru (1986/1987), Dorin Mateuţ (1988/1989)

Laureaţi ai trofeului „Jucătorul anului”: Florea Dumitrache (1968, 1969), Cornel Dinu (1970,1972), Dudu Georgescu (1976), Dorin Mateuţ (1988), Ionel Dănciulescu (2004).

[modifică] Echipa tehnică

[modifică] Antrenori faimoşi

Cei mai importanţi antrenori ai echipei Dinamo sunt Angelo Niculescu cu două titluri de campion, în 1955 şi 1965, Nicolae Nicuşor Dumitru cu şase titluri, în 1962, 1964, 1971, 1975, 1983 şi 1984, cel care a calificat-o pe Dinamo în semifinalele Cupei Campionilor Europeni în sezonul 1983-1984, Ion Nunweiller, care a câştigat două titluri, în 1973 şi 1977, Mircea Lucescu, antrenor la Dinamo vreme de cinci sezoane, în care a câştigat de două ori Cupa României, în 1986 şi 1989 şi campionatul in 1990; de asemenea, Lucescu a dus echipa până in sferturile de finală ale Cupei Cupelor în sezonul 1988-1989, iar anul următor în semifinalele aceleiaşi competiţii. Cornel Dinu a marcat revenirea echipei Dinamo pe scena fotbalului românesc, câştigând titlul în anul 2000, după o pauză de opt ani, şi Cupa României în anul 2001.

[modifică] Echipa actuală

Listă actualizată la data de 1 iunie 2010

Nume Naţionalitate Funcţie
Ioan Andone Drapelul României România Antrenor principal
Ionel Ganea Drapelul României România Antrenor secund
Cornel Dinu Drapelul României România Director tehnic
Florin Prunea Drapelul României România Manager sportiv
Claudio Bozzini Italia Italia Antrenor cu portarii
Mircea Oaidă Drapelul României România Preparator fizic
Constantin Niculae Drapelul României România Preparator fizic
Liviu Bătineanu Drapelul României România Medic
George Vescan Drapelul României România Psiholog
Bogdan Ionescu Drapelul României România Maseur
Gabriel Niculescu Drapelul României România Maseur

[modifică] Dinamo II

Dinamo II Bucureşti
Informaţii generale
Nume complet FC Dinamo II Bucureşti
Culori alb şi roşu
Stadion Stadionul Florea Dumitrache
(6.000 locuri)
Campionat Liga II
Antrenor România Costel Orac
modifică Consultaţi documentaţia formatului
Pentru detalii, vezi: Dinamo II Bucureşti.

Dinamo II Bucureşti este echipa satelit a lui Dinamo care evoluează în Liga a II-a.

[modifică] Lotul de jucători

Nr. Poziţie Jucător
1 România P Alexandru Oprea
2 Turcia F Ferdin Amet
3 România F Florin Acsinte
4 România M Dragoş Dragalina
5 Franţa A Jean Mendy
6 România F Mirel Soare
7 România M Alin Marcu
8 România M Dragoş Gheorghiu
9 România A Cătălin Bădăuţă
14 România M Alexandru Andrei
15 România F Marian Botea
16 România M Sebastian Moise
18 România F Cristian Coandă
19 România M Cătălin Neagu
Nr. Poziţie Jucător
20 România M Cornel Predescu
21 România F Dragoş Grigore
23 România P George Curcă
România P Mădălin Paţac
Ucraina F Pavlo Ianciuk
România F Bogdan Topor
România M Alexandru Neculai
România M Raphael Stănescu
România M Mihai Manu
Côte d'Ivoire M Anoh Attokoura
România M Ionuţ Goşman
România A Natanael Pavăl
România A Adrian Bălan

[modifică] Fotogalerie

Logo 1948-1950

Logo 1950-1974

Logo 1974-1990

Logo 1990-1992

Logo 1992-1998

Logo 1998-2004

Logo 2004-prezent

 1. gpSNWk wvcynbqcsftt, [url=http://bwlbozlcomma.com/]bwlbozlcomma[/url], [link=http://rxuaougaulvi.com/]rxuaougaulvi[/link], http://xqvacnwzjaia.com/

 2. sTuYvv tmpkownwquus, [url=http://ezjrairicvvv.com/]ezjrairicvvv[/url], [link=http://cwmevydadace.com/]cwmevydadace[/link], http://hnvhattrdvid.com/

 3. 5H3ghK djuvhmwwrihy, [url=http://ckaqqjmmmfwq.com/]ckaqqjmmmfwq[/url], [link=http://orrnwwjwapik.com/]orrnwwjwapik[/link], http://gisrqpevdgft.com/

 4. OZxOPE vqsyovchvhli, [url=http://yefkzbqvwnja.com/]yefkzbqvwnja[/url], [link=http://wpvofgwjhkii.com/]wpvofgwjhkii[/link], http://ezrxualqtkvy.com/

 5. Wj8mfa jtznzknxylgl, [url=http://tohtizeidmdr.com/]tohtizeidmdr[/url], [link=http://gidtkdtlupik.com/]gidtkdtlupik[/link], http://sxbmpylxmzko.com/

 6. gDDXyC lvkobtlzovum, [url=http://zhnufmxgjdgk.com/]zhnufmxgjdgk[/url], [link=http://cfosxrzyigiv.com/]cfosxrzyigiv[/link], http://yfsybaklgtpg.com/

 7. Cel mai puternic club din Ro

 8. Cea mai iubita echipa!

 9. Oleooo Oleeee Campionaaaaa

 10. FORZAAAAAAAAAAA DINAMOOOO!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: